Adem                     Adem                    Adem                    Adem                 Adem

 

                                   Het zijn de zachte krachten, die het leven dragen

                                                                                                                        (R.Guardini)

 

 

Werken met de ademwijze van de ervaarbare adem?

Ervaar een sessie bij Zangstudio Annemieke Brouwer.

 

De Zangstudio werkt veel met de ademwijze volgens Ilse Middendorf, in Nederland relatief onbekend.

 

   

Klik op de video voor de uitleg van Ilse Middendorf zelf, een youtubefragment. Zij is hier 96 jaar oud en is overleden op 98 jarige leeftijd. Haar werkwijze noemde zij: De Ervaarbare adem.

Onderstaande video geeft je de mogelijkheid zelf mee te doen met (deze basis-) oefeningen en te ervaren of dit bij jou past.

(De opstelling, zoals hier de mensen in rijen zitten, is in Nederland niet in gebruik. In Nederland zit je meestal in een kring of ellips.)

    

 

“ Dit ademwerk beoogt steeds zichzelf te leren kennen, zichzelf te ervaren, en gaat zo diep, dat je er niet omheen kan” Cornelis Veening

De ademhaling is net als bijvoorbeeld de hartslag en de stofwisseling, een vegetatieve, zichzelf regulerende functie, die aangestuurd wordt vanuit het ademcentrum in de hersenstam. Hartslag en stofwisseling kunnen we niet met onze wil sturen. Met de ademhaling kan dat wel. Dat doen we vanuit het gedeelte van de hersenen dat evolutionair gezien jonger is, de hersenschors. Alle levende wezens hebben een hersenstam, alleen de mens heeft deze neocortex.

Het was de Nederlandse zanger Cornelis Veening, die rond 1930, geïnspireerd door de ideeën van C.G. Jung en het taoïsme een weg vond om de werkzaamheid van de vegetatieve adem te ervaren. In een behandeling kon de mens onder zijn handen de eenheid van lichaam, ziel en geest beleven. Hij zag dat ademen meer is als een fysiologische functie. De adem biedt ook een toegang tot de ziel. Veening sloeg daarmee een nieuwe weg in tussen soma- en psychotherapie.

Veening’s ademleer ontstond in Berlijn. Ilse Middendorf (1910- 2009) was daar dertig jaar zijn leerling. Door hem aangemoedigd ontwikkelde zij   de “ervaarbare adem”, vanuit de overtuiging dat het natuurlijke ademritme wordt verstoord, als we “vanuit ons hoofd” (de hersenschors) de adem willen verdiepen of anderszins reguleren. Vele jaren lang ging zij dagelijks op haar kruk zitten en ontdekte zo, onderzoekend, in de adem verschillende wetmatigheden en vond woorden voor tal van lichamelijke en geestelijke ervaringen.

      

Beknopte heldere uitleg wordt ook gegeven in deze Nieuwsbrief van de Zangstudio uit 2013: 

     

     

Tarieven Ademsessies 2019:

* Kennismakingssessie Adem 40,00 euro incl, Btw. Een kennismakingssessie duurt 1 (a 1,5 uur).

* Individuele Ademsessie 50,00 euro incl. Btw

* Groepssessies Adem 25,00 p.p. incl. Btw

Tarieven Ademsessies voor zangleerlingen van de Zangstudio:

* ademsessie in een groep is 20,00 euro (incl. Btw) voor leerlingen

 

Voor meer informatie, mail naar info@annemiekebrouwer.nl of bel naar 0651570289.

 

    

Scholing Annemieke Brouwer:

Annemieke Brouwer heeft meer dan 12 jaar twee keer per jaar Ademweekenden bij Petra Bodnik gevolgd in Amsterdam met collega’s zangers. Aansluitend, nadat Petra Bodnik is gestopt in Amsterdam, is zij verder gegaan bij Paul Triepels.

In totaal heeft ze meer dan 20 jaar ervaring. Sinds 8 jaar geeft ze zelf individuele ademsessies en kleine groepssessies. Dit is in het begin in overleg met Paul Triepels gegaan.

 

 

     

Met onderstaand logo kom je op de website van het Deventer loket.

550910_327711620660486_547302902_n