Vorig jaar werd ons gevraagd of we wellicht voorgedragen wilden worden voor de Stockfish Award van de Rotary Noord in Deventer. We voelden ons vereerd. We hebben vandaag 30-09-2019 laten weten, dit zeer op prijs te stellen voor Stichting Zangcultuur Deventer. Op 11 november 2019 wordt de winnaar bekend.

 

Beste Annemiek,

tot mijn spijt moet ik je melden dat de Stockvisch Award van de Rotaryclub Deventer Noord niet naar jullie project gaat.

De winnaar is geworden de Stichting EKIKO (Elk Kind een Koffer).Dit is een stichting die kinderen helpt op het moment dat ze plotseling uit huis geplaatst moeten worden.
Deze Stichting is m.n. actief in Twente en wil zich nu ook gaan vestigen in Deventer. Wij proberen hen daarbij een helpende hand te bieden.

Jammer, maar jullie project is in ieder geval bij ons onder de aandacht geweest.

Wij wensen je veel succes met het project.

Met vriendelijke groet,
Ivonne Gierman
Namens Rotaryclub Deventer Noord

Wij, het bestuur van SZD, denken dat dit ook een prachtig project is Elk kind een koffer. We voelden ons vereerd voorgedragen te worden. Voor alles is een tijd. Wie weet komen wij een volgende keer in aanmerking.

 

Eerste Lustrum:

In 2020 viert Stichting Zangcultuur Deventer haar eerste lustrum. 

We willen graag starten om met arabische spelers en Arabische instrumenten te laten begeleiden bij muziek die daar ge-eigend voor is. Hierbij valt te denken aan liederen van Dowland, die veelal met luit en theorbe worden begeleid, op Ud, de voorloper van de luit, te laten begeleiden. We hebben nu Flow My tears van componist Dowland aan Rami Mershed toegestuurd met een opname van een klassiek zangeres en van Sting erbij. We hopen dat hij het mooi vindt en het lukt om dit op Ud te begeleiden. Hij gaat Annemieke een arabisch lied leren, welke zij zal doorleren aan enkele anderen. Wie weet lukt het begin 2021 een stichtingsconcert te geven met meer spelers en zangers om  zo elkaars culturen nog beter te leren kennen. We starten klein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Project van SZD in 2019-2020 (Een eerste proeftekst):

In 2019 is de Stichting Zangcultuur zich gaan richten op Masterclasses Barokmuziek, het (doen) organiseren van masterclasses onder begeleiding van (gast)docent(en) die zich belangeloos inzetten om muzikanten en/of leerlingen van muziekscholen of conservatoria de kans te geven zich naast hun opleiding verder te verdiepen in de Barokmuziek en Barokinterpretatie. Barokviolen en kistorgel zullen hiervoor gehuurd worden. Zo kan men uiteindelijk komen tot de authentieke uitvoering van Barokmuziek voor publiek.

Stichting Zangcultuur Deventer ondersteunt in de kosten en helpt bij de organisatie in 2019 & 2020 voor masterclasses en concerten. Momenteel voert de Stichting Zangcultuur Deventer een pilot van twee keer een (mini) masterclass Barokinterpretatie uit. Aansluitend zullen er bij genoeg animo zangdocenten uit Deventer en wellicht ook de regio uitgenodigd worden om met hun geïnteresseerde zangleerlingen in barokmuziek, te komen luisteren om wellicht een volgende keer zelf deel te nemen.

Het project onderscheidt zich van andere projecten door de simultaan coaching van barokspecialist Jan Kleinbussink van zowel zang als instrumentaal en de samenwerking met een specialist in barokzang. De, nu nog mini, masterclasses mogen in 2020 uitgroeien naar zeker 6 t/m 12 deelnemers zang en van 4 t/m 12 instrumentaal. De masterclasses worden t.z.t. openbaar voor publiek. Doordat zangdocenten met hun eigen zangleerlingen en instrumentalisten met hun docenten worden uitgenodigd kan er worden voorbereid in de eigen muzieklessen en aansluitend worden doorgewerkt met het geleerde.

Ook uniek aan dit project is dat het de samenwerking mogelijk maakt tussen leerlingen uit de Talentklas van Kunstcircuit (7 december 2019), studenten conservatorium (7 december 2019) tussen de diverse leeftijden van de deelnemende musici variërend tussen 16 t/m 67 jaar (mini-masterclass 7 dec). Hierdoor kunnen er brede samenwerkingen ontstaan tussen bijv. de vioolschool (7 dec), Zangstudio Annemieke Brouwer (8 juni- 7dec), Artez (7 dec), verhuurbedrijven Douwe van der Wal en Bert Korvemakers, Het Geert Grote Huis in Deventer, Kunstcircuit Deventer en wellicht Mens & Welzijn Voorst. Het maakt dat verdieping in Barokmuziek op brede schaal plaats kan vinden, zowel door de deelnemers als voor de toehoorders.

Bij de tweede mini zangleerlingen masterclass wordt er nog gespeeld op moderne instrumenten, omdat een van de spelers net in de vooropleiding is gestart en zo niet met twee verschillende technieken hoeft te studeren. Echter twee violisten uit het Hollands Barokensemble Judith Steenbrink en Martha Martinez hebben al hun barokviolen beschikbaar gesteld voor dit project.

(Zowel het Geert Grote Huis Deventer als Mens & Welzijn Voorst hebben ons benaderd voor een ev. nader te geven concert).

Alle musici zetten zich belangeloos in!

De Stichting lijkt het daarbij geweldig om t.z.t. bij een volgende editie van Bachbridges mee te mogen doen vanuit Deventer. Bach’s muziek lijkt ons de ultieme integratievorm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Project van SZD in 2018:

De Expo Zing Nederlands met me in Deventer was te  bekijken van 22 maart t/m 16 mei 2019 in de Publiekshal van het Stadskwartier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de zes grote edities en twee mini edities namen er 425 mensen deel, waarvan 175 mensen met 26 verschillende nationaliteiten. Bij de Kick off in het Burgercafé waren er 35 mensen van buitenlandse afkomst en 45 Nederlanders. Bij de sloteditie gehouden bij het AZC lag het precies omgekeerd. Er waren 55 nieuwe Nederlanders en 30 Nederlanders. 

(Er volgt nog één mini ZNID bij Stichting Vrouwen voor Elkaar, die eigenlijk 18-12-2018 zou plaatsvinden. We verwachten daar ongeveer 20 nieuwe Nederlanders van buitenlandse afkomst en vijf Nederlanders).

 

Engels Arabisch Spaans Tigrynia

Zing Nederlands met me in Deventer 23-12-2018

Wil jij graag op een leuke manier je Nederlands verbeteren? Onder begeleiding van een pianist/gitarist en voorzanger worden een uur lang vier Nederlandstalige kerstliedjes en twee buitenlandse kerstliedjes gezongen tijdens ‘Zing Nederlands met me’. Iedereen die Nederlands wil leren en/of uit volle borst Nederlandse klassiekers wil zingen is welkom. SZD zorgt voor een pianist/gitarist, een voorzanger en liedteksten, die op een beamer geprojecteerd worden.

Een vrolijk muzikaal evenement voor mensen die op een leuke manier hun Nederlands willen verbeteren of mensen die graag in een internationaal gezelschap Nederlandse liedjes willen zingen.

Neem je taalmaatje of buurvrouw/man, die nog niet zo goed Nederlands spreekt, mee om gezellig samen te zingen!

            

 

 

 

 

Deelnemers aan het woord:

Na de tweede editie:

 • Susan Feith: Het was een gezellige middag en leuke mensen ontmoet
 • Hans Gierman: Wij hebben kennis gemaakt op het enerverende  meezingevenement in het Burgerweeshuis. Ik was daar met mijn partner Ivonne ( zie hieronder)en samen met de anderen hebben we heerlijk meegezongen onder jou enthousiaste leiding.
 • Marije Severijn: Ik was gisteren bij Zing Nederlands Met Mij. Ik heb genoten van de sfeer en vooral van de muzikanten. Annemarie legde goed uit hoe een tekst gelezen en gezongen moest worden. Klasse! Ik hoop een volgende keer er weer bij te zijn. Succes met het doorgaan net deze vrolijke leerzame module.

  Na de vierde editie:

  De opmerking van de Syrische Nederlander Hayan Mezher na de vierde editie zullen wij nooit vergeten “You were the best band I ever played in. Really!” tegen Maarten van Veen, Laura van Nijendaal en Juliette Dumore.

  Stichting Zangcultuur Deventer wenst Hayan een heel gelukkig mooi leven toe in Delft, waar hij net een huis heeft toegewezen gekregen.

  Hayan zal altijd in Deventer te bewonderen blijven de eerst komende jaren. Via Stichting Zangcultuur Deventer is hij benaderd voor één van de vier sfeerfilmpjes over Deventer, welke in 2019 in het Stadhuis te bezichtigen zijn. Het is prachtig geworden! Hayan dank je wel voor jouw inzet, vrolijkheid en ongelofelijk energie! Wie weet speel je in de toekomst nog weer eens mee?

Na de vijfde editie:

 • Een reactie van de Syrische Nederlander journalist Hasan Kaddour/ a reaction of the new Syrian Dutchman journalist Hasan Kaddour:Hi Annemieke Ik beantwoord je met alle eerlijkheid Ik heb er erg van genoten op je feest en met de zang die je aanbiedt Op jouw zachte manier om de integratie tussen nieuwkomers en mensen hier eenvoudiger te maken En wat u aanbiedt is erg nuttig, naast het feit dat het leuk is.         

* Lucija Talijancic: Het was heel leuk om daar te zijn en samen te zingen. Ik vond de liedjes ook leuk. Je bent een zeer inspirerende en gastvrije leider :-).

 Als ik een punt van ongemak (voor mij) kan noemen, zou het dit zijn: het muziekvolume was aan het einde te luid (de laatste 3 nummers, denk ik) en ik moest mijn handen voor mijn oren houden. Is dit noodzakelijk? Kan de muziektechnicus worden gevraagd om het volume op een zachter niveau te houden voor het hele evenement? Als dat mogelijk is, zou ik graag weer komen :-). Ik hou van de mensen en de liedjes. (Note SZD: Een stagiaire mocht van de geluidstechnicus voor het eerst het geluid doen).
 
Lucija uit Kroatië had ook een heerlijke hapje klaargemaakt “Ajvar bruschetta” (Kroatische geroosterde paprikasaus met gesneden stokbrood).
 

 

 

 

 

 

 

Na de zesde editie:

Even nog iets leuks: op de zangmiddag in december in het AZC heb ik 2 Afgaanse zussen leren kennen, hun lerares voor Nederlands was er ook en zij vroeg mij of ik ook taalmaatje wilde worden. Ik ben nu bezig om dat te regelen, morgen krijg ik mijn eerste les van de introductiecursus, ik heb er zin in!

 

Een Russische expat schreef dit bericht:

Een gebruikelijke cliché “muziek is de universele taal”. 

Er zijn toch verschillen met muziek in andere landen. Bijvoorbeeld in Rusland, waarvan ik afkomstig ben, daar is soms de muziek echt “groot”, krachtig. In de westerse landen, heb ik het gevoel, zijn de muziekliefhebbers in echte liefde met verfijnde “hoffelijk” muziek. Alles is bijna Mozart (grapje). 

Nou, bij Zing Nederlands met me komen de mensen van hele verschillende culturen samen zingen. Als je collectieve zang leuk vindt, dan ervaar je ook een helder gevoel, lichtheid en positieve stemming. Voor de mensen vol verdriet, soms hopeloos en bang voor de onbekende toekomst, zij kunnen deze donkere energie in het zingen kwijt, geloof ik. Het is de eerste stap naar betere leven. Soms gebeurt deze uiting heel zichtbaar, krachtig: ik zal nooit vergeten de man die met de handen omhoog en de tranen in zijn ogen heeft gezongen bij de kersteditie op het AZC.

Ik ben heel blij mee te doen in “Zing NL met mij”, ik geloof dat het gelukt is wat warmte in de harten van mensen samen te brengen.

Dmitry Kuznetsov

Dag Annemiek,
 
Hoe gaat het  met jou? Ik heb vandaag nog ven je foto’s tevoorschijn gehaald en de leuke muzikale  video waar ik helemaal blij van word.
Heb je er daar nog meer van?  Tulpen uit Amsterdam…🎶
Ik heb ook doorgestuurd naar mijn broer en zijn vrouw die ook bij vluchtelingen betrokken zijn.
Hartelijke groeten, Anna

(Deze laatste mail is van een mevrouw op hogere leeftijd)

 

Dit zijn nog twee clipjes van de Kick off door de filmer Paul van Agten speciaal gemaakt voor Irvina, Fatih en Rami.

Het Syrische kinderliedje is een fotocompilatie van foto’s vanaf de Kick off op 28-01-2018 tot en met de kersteditie op 23-12-2018.

Alle foto’s van editie 1-2-4 en 6 zijn door fotografe Dieneke Borgonjen vastgelegd. Editie 4 en 5 door fotograaf Alwin Wubben.

 

 

 

 

Follow, like & share us

google_2

facebook-icoon

youtube_icoon

 

 

 

 

      

     

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

     

 

          

 

 

 

 

 

 

 

De fototentoonstelling, momenteel te bezichtigen in de Publiekshal van het Stadskwartier te Deventer, is gesponsord door:

:

 

 

 

 

 

 

Project van SZD in 2017 – heden:

Deventer Ensemble Colla Voce

Het beginners ensemble Colla Voce heeft tijdens het Dickensfestival haar eerste opgetreden bij het Etty Hillesum Centrum gegeven. Het ensemble werd extra ondersteund door Joep Walter, tenor en Paul Beunders, bas en Marianne van Koolwijk alt. Het ensemble bestond bij dit optreden uit:

v.l.n.r.  Annemieke Brouwer, Ana Mari Harzevoort, Nadia Levy, Paul Beunders, Joep Walter, Rita Wiggemans, Heidi Boesjes en Marianne van Koolwijk.

Er kunnen in dit ensemble Colla Voce op elk niveau mooie ervaringen worden opgedaan. Het doel is tweejaarlijks op te treden bij Goede Doelen. Ook nieuwe Nederlanders zijn van harte welkom, deel te komen nemen. Colla Voce houdt geen audities. Je mag gewoon mee komen zingen.

Klik op Deventer Ensemble Colla Voce of mail voor meer informatie naar info@zangcultuur.nl

Klik op de foto’s voor een vergroting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Away in a manger 1

Away in a manger 2

Coventry Carol

The Holly and the Ivy

In the bleak midwinter

We konden het zingen niet laten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projecten & Activiteiten van de Stichting Zangcultuur Deventer in 2016

Project HAPPY DAYS, een eenmalige activiteit!

         

Activiteit: Vocal Joy

 • Vocal Joy is 5x gegeven aan vluchtelingkinderen en jongeren o.l.v. Juliette Dumore en Laura Stone en Annemieke Brouwer.
 • Vocal Joy werd gegeven bij zowel de ISK als de noodopvang voor vluchtelingen in Deventer.

 

Activiteit: Piano plaatsing door Stichting Piamore & SZD

Pianoplaatsing bij de noodopvang voor de vluchtelingen en ter gebruik bij Kidsevent “Vocal Joy”

Wat was het mooi de pianoleerlingen van Joëlle Doll-Wiegers te horen

 • begeleiden,
 • dansen,
 • meespelen

in de kring bij het zingen met kinderen van vluchtelingen. Alle kinderen, jongeren, Joelle en Annemieke waren geraakt. 

20160707_145348

20160707_145001 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Logo witte achtergrond

 

 

 

 

 

Stichting Zang – Zangcultuur Deventer

Contactadres:

Bergschild 17

7411 EL Deventer

info@zangcultuur.nl

0651570289

 

Het bestuur van Stichting Zangcultuur Deventer:

 

Statuten Stichting Zangcultuur Deventer:

 

Uittreksel Kamer van Koophandel:

 

Meerjaren beleidsplan 2015-2017 Stichting Zangcultuur Deventer:

 

De Stichting heeft geen winstoogmerk.

Het bestuur ontvangt geen beloning voor haar bestuurstaken.

 • De Stichting is door de belastingen aangemerkt als BTW vrij, doordat zij niet deelneemt aan het economisch verkeer.     

 

Jaarverslagen:

Deze zijn bewust makkelijk en prettig leesbaar geschreven. Kijk gerust eens in deze verslagen:

           

Comité van Aanbeveling:

Het Comité van Aanbeveling bestaat uit personen die de doelstellingen van Stichting Zangcultuur Deventer onderschrijven en derhalve hun naam aan Zangcultuur Deventer hebben verbonden.

 

Logo witte achtergrond

 

 

 

  

 

         

Wilt u graag Vriend – Bezoeker – Donateur worden van Stichting Zangcultuur Deventer?  Zo gaat het in zijn werk:

 

Vriend worden:

Vriend worden is al mogelijk vanaf 15,00 euro per jaar.

Echter u kunt ook 5,00 euro per maand overmaken. Vraag het rekeningnummer

aan via het menukopje “Wordt vriend van” boven in het menu.

 

Afhankelijk van de hoogte van de donatie krijgt men een andere status:

 • 15,00 euro vriend Roedolf Noerijev
 • 25,00 euro vriend Ellen Fitzgerald
 • 50,00 euro vriend BBKing
 • 75,00 euro vriend Barbara Hepworth
 • 100,00 euro vriend Amadeus Mozart
 • meer dan 100,00 euro vriend Apollo (Griekse god van Kunst & cultuur)

Klik op “Wordt een vriend” bovenaan deze webpagina en laat ons weten voor welke vriendschap u kiest.

 

Bezoeker:

Als u graag open workshops – projecten en concerten wilt bijwonen kunt u zich aanmelden voor de Nieuwsbrief, zodat u als eerste op de hoogte bent van de data. Onderaan de homepage kunt u zich aanmelden voor de Nieuwsbrief .

Het is ook mogelijk om hiervoor een verzoek naar info@zangcultuur.nl te sturen. U wordt in het mailingsbestand opgenomen.

(Ten alle tijden kunt u zich ook weer hiervoor uitschrijven).

 

Donateur:

Wilt u graag voor een groter bedrag donateur worden?

U kunt zich  hiervoor bij de Stichting Zangcultuur Deventer  aanmelden door een mail te sturen naar: info@zangcultuur.nl Het stichtingsbestuur zal zo spoedig mogelijk met u hierover contact opnemen.

 

 

Privacybeleid 

 

     

Volg Stichting Zangcultuur Deventer ook op de sociale media:

 

google_2

facebook-icoon

youtube_icoon

 

 

 

 

        

    

 

 

 

logo_cultuur2