Vacatures Stichting Zangcultuur Deventer (SZD):
- Fondsenwerver. Deze functie is deels vervuld door Jürgen van der Ent. We zoeken nog een tweede fondsenwerver.
- PR – adviseur, iemand die graag mee wil helpen met het opbouwen van een community.
2024
2023
De animo voor de muziekwereld c.q. culturele ontwikkelingen neemt weer zichtbaar geleidelijk toe, een prachtige ontwikkeling. Het oude peil is echter nog niet bereikt. Als Stichting volgen we de ontwikkelingen. Daarnaast zijn we bezig voorbereidingen te treffen voor optredens bij verzorgingshuizen in 2024. De fondsen staan ons positief tegenover.
Ook zijn we gevraagd of Zing Nederlands nog doorgang vindt. Wellicht komt er via derden weer een koor voor statushouders via een nieuwe taalschool, waar wij wellicht in gevraagd worden mee te denken. Dit is nog zeer prematuur. Wij hebben al een deel van onze ervaring in gesprek en beeldopnames gedeeld. Meer informatie volgt z.s.m.
2022
In 2022 zijn de deelnemers van de Barokprojecten, komende uit heel Nederland, ieders zijn/haar weg gegaan in de weer toegestane “live” muziek. Er zijn prachtige projecten door hen neergezet. We wilden eerst nog online met Jamulus verder gaan met de vocale kwartetten, maar al snel bleek dat allerlei live projecten c.q. uitgestelde concerten ingepland werden en veel deelnemers druk waren met het geven en/of deelnemen aan optredens, dat hier weinig tot geen tijd voor over bleef. Er waren al snel te weinig deelnemers voor het online musiceren met de software Jamulus in 2022.
Archief – Stichting – Comite van aanbeveling – Vriend worden van – Donateur worden:
Archief 2021-2015
2021
Online zingen met de software Jamulus!
Wil je graag online met elkaar zingen en elkaar kunnen horen (bijna) zonder vertraging, kies dan voor de software Jamulus. Wij bieden lespakketten aan, waarin nieuwe muziekliefhebbers zich snel musiceren met Jamulus eigen kunnen maken. Vraag om meer informatie over de lespakketten via [email protected]
Deelname: Zo kan je deelnemen als soliste, ensemblezanger c.q. koorzanger of als instrumentalist. Als instrumentalist repeteer je een aantal keren met het basso continuo ensemble bestaande uit Klavecimbel, Barokcello en Luit/theorbe. Zij coachen jou in hoe in een begeleidend barokensemble en met welke barokinterpretatie te spelen.
- Eigen bijdrage:
Voor alle activiteiten wordt om een eigen bijdrage gevraagd, zolang alle (kleine) pilots door de Zangstudio worden uitgevoerd.
Het is mogelijk voor geïnteresseerden om vanaf april 2021 een repetitie van een kwartet of het instrumentale ensemble deels mee te luisteren via Zoom om vooraf aan deelname een indruk te krijgen.
Projecten in 2021 – 2020:
Kerstoptreden Humanitas
I.v.m. de nieuwe RIVM regels is het buiten Kerstoptreden bij verzorgingshuis Humanitas door geschoven naar 19 juni 2021. Zie & beluister enkele opnames bij het onderste clipje met Folsom Prison Blues gezongen door zanger Menno Nijkamp, Daphne Jager harp met Lullybye, Talking to the Moon gezongen door Annabel Markenstein en Ik geef je een Roosje mijn roosje gezongen door zangcoach Annemieke Brouwer.
Wonderful Christmas Carol Singing
Op 14 december 2020 gaven we “Wonderful Christmas Carol Singing” met sopraan Jet uit Markelo, de alt uit Amsterdam kon helaas niet aanwezig zijn en is vervangen door Annemieke, zanger tenor Ton uit Venray, bas (bariton) Wouter uit Deventer. Dit vocale kwartet is begeleid op klavecimbel door Sophia Russel uit Londen, Inge Lukkien op barokfagot uit Amsterdam en Debbie van den Berg op Barokblokfluit. Met op het programma Gaudete, Coventry Carol, Away in a manger en Stille Nacht. Het geschiedde o.l.v. host en zangcoach Annemieke Brouwer. Zowel zangers als instrumentalisten konden deelnemen, waarbij gekozen is voor een kleine groep om zo ervaring met de samenstelling vocaal kwartet met barokensemble in Jamulus op te doen.
De deelnemers is om een gift voor de Stichting Zangcultuur Deventer gevraagd.
(Klik op de foto voor een vergroting)
Nieuw platform:
Debbie van de Berg introduceerde het Moodle platform in november 2020. Klik op deze link en vervolgens op gast login om een eerste introductie te ontvangen. Komende tijd gaan Sophia, Frans, Annemieke dit platform geleidelijk aan verder uitbreiden. Debbie voorziet hen van ondersteuning, waar nodig.
Barokklas:
Online voorbereidingen vinden plaats voor de tweede Barokklas met de software Jamulus, waardoor musici elkaar horen en echt samenspelen mogelijk is:
Met diverse spelers is er samengewerkt, om te kijken hoe het was om te Jamulussen en of musici in ons ensemble mee willen komen spelen.
Musici kwamen uit:
- violiste I Renske uit Delft
- violist 2 Dirkjan uit Utrecht,
- barokcellist Frans uit Zutphen,
- klaveciniste Sophia uit Londen
- luitist Titus, barokblokfluitiste Debbie en alt-mezzo Annemieke uit Deventer.
Wij verwachten eind januari 2021 de tweede barokklas in hybridevorm te kunnen geven.
(Klik op de foto voor een vergroting)
Barokprojectpilots:
Doel barokproject: Een educatief doel streven we na. We willen graag de authentieke barokinterpretatie doorgeven. We zijn in een oriënterende fase, vandaar de naam pilots. Bij genoeg belangstelling streven we naar een doorlopende barokklas die open staat voor zowel begeleiders als zangers o.l.v. een barokspecialist, waarbij na de voorbereiding masterclasses zullen volgen o.l.v. een barokspecialist op het niveau zoals barokkenner Jan Kleinbussink. Vanzelfsprekend volgen er ook optredens c.q. concerten. Éen van de mogelijkheden voor het geven van een concert is bij het Geert Grote Huis.
Door Corona kwamen we in nieuw vaarwater. De eerste barokklas, zie foto hieronder, konden we live geven. De tweede barokklaspilot zal online plaatsvinden met de software Jamulus op vrijdagavond 26 maart 2021. Onderstaand begeleidend ensemble repeteert hiervoor sinds november tweewekelijks. We hopen binnenkort een online opname te kunnen laten horen.
Online deelnemen is mogelijk voor (ver)gevorderde zangers en vergevorderde begeleiders.
- Elke zanger zingt met het barokensemble en wordt gecoacht door dit ensemble.
- Instrumentalisten worden vooraf gevraagd deel te nemen aan de voorbereidende repetities voor deze barokklassen. Ook zij worden gecoacht door dit ensemble.
We werken met de software Jamulus met een host en met een technicus. Ervaring met Jamulus is vereist. Zie hiervoor ook ons barokplatform.
V. l.n.r. onderste van de twee foto’s: Sophia Russel klavecimbel (Londen), Annemieke host & zang (Deventer), Ton Gerrits tenor (Venlo), Frans Kouwenhoven barokcellist (Zutphen), Titus Beentjes luitist/theorbist (Deventer). M.m.v. technicus & opzetten Vultr server Jan Smale (Nieuw Amsterdam).
Deelnemer Fokke Bronsema, bestuurder en zanger DVE met grote interesse in Barokinterpretatie
Frans Kouwenhoven: Barokcello, student cello
Titus Beentjes: Luit/Theorbe expert in het begeleiden van Dowland, Caccini c.q. barok- & renaissanceliederen.
Joep Walter: Kistorgel, eigenlijk een zeer bedreven pianist, die vroeger veel orgel heeft gespeeld.
Coaching via Zoom: De Engelse Claveciniste Sophia Russel – Live Annemieke Brouwer met aanvullingen vanuit de begeleiders
Alle begeleiders spelen gratis.
Deelnemer Wouter van het Spijker, grote interesse in barokinterpretatie.
Pilot Barokklas:
Op vrijdag 4 september heeft de eerste barokklas plaatsgevonden gecoacht door claveciniste Sophia Russel.
De begeleiding bestond uit: Frans Kouwenhoven op barokcello, Joep Walter kistorgel en Titus Beentjes op luit/theorbe. Drie zangers namen deel: Wouter van het Spijker, bariton, Fokke Bronsema, tenor en Gaudi Daamen, sopraan.
Momenteel wordt de tweede barokklas voorbereid. De barokklas was Corona proof. Er waren speciaal hiervoor Backingtracks ingespeeld voor het geval we niet live zouden mogen werken. Bijgaand een voorbeeld van een demo backingtrack.
Optreden bij verzorgingshuizen i.s.m. met de Balkonbeweging in Deventer.
Bijgaand ook een clipje, het onderste van de drie, van het eerste pilot optreden op 4 juli. Alle zangers waren echt heel blij deelgenomen te hebben. Het is van belang dat we dit blijven doen op grote schaal. Het maakte bewoners heel vrolijk en blij.
Alle deelnemers waren geraakt wat ons optreden bij de mensen in verzorghuis Hunderen deed. Als Stichting willen we graag nog twee á drie optredens verzorgen deze winter. Mocht er verzocht worden om meer, dan bekijken we onze mogelijkheden. Deze instelling vond het een vervolg meer dan waard en heeft ons in oktober voor een nieuw optreden uitgenodigd.
Ook Humanitas heeft ons gevraagd een optreden te verzorgen. Dit zal op zaterdag 19 december als een buiten kerstconcert plaatsvinden, waarbij dit keer ook de liedjesgroep met enkele kleuters en kinderen mee komt zingen.
Een prachtig clipje, gemaakt door de organisatie van het verzorghuis in Hunderen, is voor fondsen op verzoek te bekijken.
SZD heeft afgelopen zomer ook belwerkzaamheden verricht voor Stichting Geen Eenzaamheid.
Daphne Jager van Lorriensfeermuziek.
Jennifer Hes van The Voicekids (2014) en Eavan Hummel
Project in 2019: Mini masterclasses Barokinterpretatie
Twee jonge violisten, eentje in de vooropleiding en eentje bij Talent XL in Deventer kregen de gelegenheid mee te spelen in de mini masterclass onder leiding van niet minder Jan Kleinbussink. Frans Kouwenhoven cello, Marjanne Simoons altviool, kistorgel Jan Kleinbussink, deelneemster Matthea Vrijmoeth, die zeer geinteresseerd was in de mini masterclass van Jan Kleinbussink. De eis van Jan Kleinbussink bij een vervolg is een barokensemble. Er mogen geen moderne instrumenten meespelen. Het niveau van de zang, wil hij graag voor de toekomst op het niveau van Matthea en Fokke.
Project van SZD in 2018:
De Expo “Zing Nederlands met me in Deventer” was te bekijken 1 november t/m 1 maart bij de ISK (foto1), van 1 december t/m 1 februari bij Kunstcircuit (foto 2) van 22 maart t/m 16 mei 2019 in de Publiekshal van het Stadskwartier (3). Wij voelden ons vereerd te mogen exposeren in de Publiekshal.
(klik op de foto voor een vergroting)
In de zes grote edities en twee mini edities namen er 425 mensen deel, waarvan 175 mensen met 26 verschillende nationaliteiten. Bij de Kick off in het Burgercafé waren er 35 mensen van buitenlandse afkomst en 45 Nederlanders. Bij de sloteditie gehouden bij het AZC lag het precies omgekeerd. Er waren 55 nieuwe Nederlanders en 30 Nederlanders.
(Er volgt nog één mini ZNID bij Stichting Vrouwen voor Elkaar, die eigenlijk 18-12-2018 zou plaatsvinden. We verwachten daar ongeveer 20 nieuwe Nederlanders van buitenlandse afkomst en vijf Nederlanders. De eerste mini bijeenkomst eindigde met een Bosnisch liedje. Door ruimte te bieden aan hun cultuur ontstond enorme betrokkenheid en het verzoek een volgende keer een Somalisch kinderliedje te komen aanleren met een vrouw uit de groep).
Veel vrijwilligers (mer dan 30 mensen), waaronder Nederlanders, als nieuwe Nederlanders (uit Egypte (werkgroep), Syrie & Turkye, Eritrea, Jordanië), posters plakkers en verspreiders, fotografen, filmmakers, vertalers uit heel Nederland waaronder Summit Maastricht, BBC presentator, ISK (Internationale Schakelklas), Stichting Kommak, vluchtelingenwerk, eigen vrijwilligers Burgerweeshuis, Stichting Vrouwen voor Elkaar, band per keer vier spelers, waaronder elke keer ook Syrische spelers, het AZC in Schalkhaar, het voormalige Muziekhuis, Kunstcircuit, diverse mensen uit het Bergkwartier, Deventer Verhaal, Deventer Fotokring, Deventer Doet met het project “Aan de Slag” hebben geholpen dit project tot een succes te maken.
Engels Arabisch Spaans Tigrynia
Zing Nederlands met me in Deventer 23-12-2018
Wil jij graag op een leuke manier je Nederlands verbeteren? Onder begeleiding van een pianist/gitarist en voorzanger worden een uur lang vier Nederlandstalige kerstliedjes en twee buitenlandse kerstliedjes gezongen tijdens ‘Zing Nederlands met me’. Iedereen die Nederlands wil leren en/of uit volle borst Nederlandse klassiekers wil zingen is welkom. SZD zorgt voor een pianist/gitarist, een voorzanger en liedteksten, die op een beamer geprojecteerd worden.
Een vrolijk muzikaal evenement voor mensen die op een leuke manier hun Nederlands willen verbeteren of mensen die graag in een internationaal gezelschap Nederlandse liedjes willen zingen.
Neem je taalmaatje of buurvrouw/man, die nog niet zo goed Nederlands spreekt, mee om gezellig samen te zingen!
Deelnemers aan het woord:
Na de tweede editie:
- Susan Feith: Het was een gezellige middag en leuke mensen ontmoet
- Hans Gierman: Wij hebben kennis gemaakt op het enerverende meezingevenement in het Burgerweeshuis. Ik was daar met mijn partner Ivonne ( zie hieronder)en samen met de anderen hebben we heerlijk meegezongen onder jou enthousiaste leiding.
- Marije Severijn: Ik was gisteren bij Zing Nederlands Met Mij. Ik heb genoten van de sfeer en vooral van de muzikanten. Annemarie legde goed uit hoe een tekst gelezen en gezongen moest worden. Klasse! Ik hoop een volgende keer er weer bij te zijn. Succes met het doorgaan net deze vrolijke leerzame module.
Na de vierde editie:
De opmerking van de Syrische Nederlander Hayan Mezher na de vierde editie zullen wij nooit vergeten “You were the best band I ever played in. Really!” tegen Maarten van Veen, Laura van Nijendaal en Juliette Dumore.
Stichting Zangcultuur Deventer wenst Hayan een heel gelukkig mooi leven toe in Delft, waar hij net een huis heeft toegewezen gekregen.
- Een reactie van de Syrische Nederlander journalist Hasan Kaddour/ a reaction of the new Syrian Dutchman journalist Hasan Kaddour:Hi Annemieke Ik beantwoord je met alle eerlijkheid Ik heb er erg van genoten op je feest en met de zang die je aanbiedt Op jouw zachte manier om de integratie tussen nieuwkomers en mensen hier eenvoudiger te maken En wat u aanbiedt is erg nuttig, naast het feit dat het leuk is.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
De fototentoonstelling in de Publiekshal van het Stadskwartier te Deventer, is gesponsord door Kunstcircuit en foto Hekkert en vrienden van Stichting Zangcultuur Deventer..
Project van SZD in 2017 – heden:
Het beginners ensemble Colla Voce heeft tijdens het Dickensfestival haar eerste opgetreden bij het Etty Hillesum Centrum gegeven. Het ensemble werd extra ondersteund door Joep Walter, tenor en Paul Beunders, bas en Marianne van Koolwijk alt. Het ensemble bestond bij dit optreden uit:
Klik op de foto’s voor een vergroting.
Projecten & Activiteiten van de Stichting Zangcultuur Deventer in 2016
Project HAPPY DAYS, een eenmalige activiteit!
Activiteit: Vocal Joy
- Vocal Joy is 5x gegeven aan vluchtelingkinderen en jongeren o.l.v. Juliette Dumore en Laura Stone en Annemieke Brouwer.
- Vocal Joy werd gegeven bij zowel de ISK als de noodopvang voor vluchtelingen in Deventer.
Activiteit: Piano plaatsing door Stichting Piamore & SZD
Pianoplaatsing bij de noodopvang voor de vluchtelingen en ter gebruik bij Kidsevent “Vocal Joy”
Wat was het mooi de pianoleerlingen van Joëlle Doll-Wiegers te horen
- begeleiden,
- dansen,
- meespelen
in de kring bij het zingen met kinderen van vluchtelingen. Alle kinderen, jongeren, Joelle en Annemieke waren geraakt.
Stichting Zang – Zangcultuur Deventer
Contactadres:
Bergschild 17
7411 EL Deventer
0651570289
Het bestuur van Stichting Zangcultuur Deventer:
- Herman Peters (Patholoog anatoom) – voorzitter
- Josephine Thielen (Sportarts) – secretaris
- Annemieke Brouwer (Musicus) – penningmeester
Statuten Stichting Zangcultuur Deventer:
Uittreksel Kamer van Koophandel:
- Uittreksel kvk Stichting Zangcultuur Deventer
- RSIN: 854898645
Meerjaren beleidsplan 2015-2017 Stichting Zangcultuur Deventer:
De Stichting heeft geen winstoogmerk.
Het bestuur ontvangt geen beloning voor haar bestuurstaken.
- De Stichting is door de belastingen aangemerkt als BTW vrij, doordat zij niet deelneemt aan het economisch verkeer.
Jaarverslagen:
Deze zijn bewust makkelijk en prettig leesbaar geschreven. Kijk gerust eens in deze verslagen:
- Jaarverslag en jaarrekening 2015 Stichting Zangcultuur Deventer
- Jaarverslag en jaarrekening 2016 Stichting Zangcultuur Deventer
- Jaarverslag en jaarrekening 2017 Stichting Zangcultuur Deventer
- Jaarverslag en jaarrekening 2018 Stichting Zangcultuur Deventer
- Jaarverslag en jaarrekening 2019 Stichting Zangcultuur Deventer
- Jaarverslag en jaarrekening 2020 Stichting Zangcultuur Deventer
- Jaarverslag en jaarrekening 2021 Stichting Zangcultuur Deventer
- Jaarverslag en jaarrekening 2022 Stichting Zangcultuur Deventer
Comité van Aanbeveling:
Het Comité van Aanbeveling bestaat uit personen die de doelstellingen van Stichting Zangcultuur Deventer onderschrijven en derhalve hun naam aan Zangcultuur Deventer hebben verbonden.
- Fred van Welsem (Mediator en coördinator Shambhala Nederland)
- Otto Berg (Consultancy in cultuurbeleid en musicus)
- Juliëtte Dumoré (Musicus, specialist in verbinding)
- Ilse Roelofsen (Ilse verbindt theater, trainingen en vertellingen)
Wilt u graag Vriend – Bezoeker – Donateur worden van Stichting Zangcultuur Deventer? Zo gaat het in zijn werk:
Vriend worden:
Vriend worden is al mogelijk vanaf 15,00 euro per jaar.
Echter u kunt ook 5,00 euro per maand overmaken. Vraag het rekeningnummer
aan via het menukopje “Wordt vriend van” boven in het menu.
Afhankelijk van de hoogte van de donatie krijgt men een andere status:
- 15,00 euro vriend Roedolf Noerijev
- 25,00 euro vriend Ellen Fitzgerald
- 50,00 euro vriend BBKing
- 75,00 euro vriend Barbara Hepworth
- 100,00 euro vriend Amadeus Mozart
- meer dan 100,00 euro vriend Apollo (Griekse god van Kunst & cultuur)
Klik op “Wordt een vriend” bovenaan deze webpagina en laat ons weten voor welke vriendschap u kiest.
Bezoeker:
Als u graag open workshops – projecten en concerten wilt bijwonen kunt u zich aanmelden voor de Nieuwsbrief, zodat u als eerste op de hoogte bent van de data. Onderaan de homepage kunt u zich aanmelden voor de Nieuwsbrief .
Het is ook mogelijk om hiervoor een verzoek naar [email protected] te sturen. U wordt in het mailingsbestand opgenomen.
(Ten alle tijden kunt u zich ook weer hiervoor uitschrijven).
Donateur:
Wilt u graag voor een groter bedrag donateur worden?
U kunt zich hiervoor bij de Stichting Zangcultuur Deventer aanmelden door een mail te sturen naar: [email protected] Het stichtingsbestuur zal zo spoedig mogelijk met u hierover contact opnemen.
Privacybeleid
Volg Stichting Zangcultuur Deventer ook op de sociale media: